dimarts, 13 d’octubre del 2015

LA IDENTITAT DIGITAL


Impacte en el procés educatiu i implicacions personals

Després d'una reflexió conjunta sobre el tema, hem pogut constatar la importància del concepte d'identitat digital en la societat actual. La identitat digital, també anomenada identitat 2.0, és el conjunt de trets diferenciadors que ens defineixen en Internet. És un reflex de la nostra identitat personal al món online, estret a partir de la suma de tot el que fem, mostrem o diem en el món virtual, el que altres diuen sobre nosaltres, i una cosa que de vegades s'oblida: el que els altres veuen.

Sens dubte, és un bon recurs si fem un bon ús, i tenim la privacitat necessària, en cas contrari, ens pot arribar a perjudicar, i a exposar-nos i fer-nos vulnerables davant dels perills del món cibernètic.

És important que controlem la informació que volem que sigui pública i la que no, això cobra especial rellevància en un procès de cerca activa de feina, ja que en els processos de selecció actuals es té molt en compte el recull d' informació dels candidats a través de les xarxes socials. En aquest sentit pot ser beneficiós fer una bona criba en les xarxes socials reflectint públicament la part que més ens interessa, o utilitzant xarxes socials més especialitzades en la cerca de feina.

Pel que fa a l'àmbit educatiu, la privacitat resulta una eina important per tal de mantenir l'autoritat necessària davant dels alumnes i preservar la confiança amb els pares. És fonamental mantenir una parcel·la de la nostra vida íntima privada, també per evitar problemes d'extralimitacions.

En el nostre exercici professional, és una eina que podem utilitzar a favor nostre a l'hora de conèixer millor als nostres alumnes, i valorar els seus interessos i les seves inquietuds, per tal de poder adaptar les classes a les seves necessitats i motivacions.

Considerem fonamental conscienciar als nostres futurs alumnes per evitar que s'exposin a perills potencials com el ciberbullying, el sexting o el grooming. Serà la nostra tasca educar-los en fer un ús efectiu de la seva privacitat oferint-los coneixement i eines, donant el nostre exemple i confiant en la seva responsabilitat. 

divendres, 2 d’octubre del 2015

REFLEXIÓ SOBRE ELS PROFESSORS DEL S.XXI








En la sessió d’avui hem reflexionat sobre les habilitats que ha de tenir un bon mestre del segle XXI. 



A la classe magistral d’avui hem debatut aquest tema i hem obtingut una percepció més global del rol del mestre. Actualment, el rol és guiar a l’alumnat en el seu procés d’aprenentatge.

Gràcies a les tecnologies aquest rol és més fàcil de dur a terme. Hem de ser conscients de que les tecnologies han passat a formar part de la nostra vida quotidiana i les hem d’aplicar en l’educació. Per tal d’obtenir uns bons resultats el mestre ha de tenir uns bons coneixements de l’ús  tecnològic.


En la part pràctica hem creat una infografia sobre la visió que tenim de com hauria de ser un mestre en el segle XXI. Hem tingut algunes dificultats a l’hora de crear-la ja que no la havíem utilitzat anteriorment. Un professor ha de ser un bon comunicador, una persona creativa, crítica, innovadora, empàtica... 



Aquesta activitat ha estat molt gratificant ja que hem pogut treballar dos conceptes diferents: la concepció d’un bon mestre del segle XXI i l’oportunitat de crear una infografia que pot ser una bona metodologia d’utilització a la classe.




dijous, 1 d’octubre del 2015

La importància de l'alfabetització multimodal

https://soundcloud.com/user-281652645/pistas-de-jueves-al-mediod-a

Ha estat una experiència molt gratificant la realització d’aquest podcast, ja que ens ha fet veure de forma pràctica la potencialitat de les eines amb les quals hem treballat. Aquesta primera aproximació ens ha obert tot un ampli ventall de possibilitats a l'hora de crear recursos didàctics molt dinàmics i divertits per poder impartir les classes.
En general ha resultat una bona experiència, tot i que durant la realització de les tasques encomanades hem hagut de salvaguardar i fer front a algun problema tècnic. Aquest aspecte és un dels handicaps, que tots coneixem, alhora de treballar amb tecnologia. Malgrat això, creiem que el benefici que ens aporta val la pena.
Com a futurs educadors que som, ens sembla que les activitats proposades són molt enriquidores en tant que ens permeten explorar i apropar-nos al món de les tecnologies de la informació i la comunicació, contemplant tota la potencialitat que aquestes poden oferir en l'entorn educatiu, alhora que adquirim les competències necessàries per fer-ho. Creiem que la nostra preparació, en aquest aspecte, resultarà una clau fonamental per poder impulsar l’escola del futur, dotant la de l’evolució que requereix per adaptar-se a la societat.